Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Полезно
Отвъд петрола
23.02.2012
Автор: Георги Андонов
размер на шрифта 

 

Днес 40% от енергийния пазар се владее от петрола. По прогнози на Международната енергийна агенция към днешния дневен добив от 80 милиона барела през 2015 г. световната икономика ще има нужда от още близо 37 милиона барела. Ако тази прогноза се окаже вярна, то през 2015 г. може да има разбика от 12 милиона барела между търсенето и предлагането на петрол. Ограничеността на залежите, въздействието върху околната среда и опасността от зависимост карат участниците на пазара да се обръщат към други източници на енергия. Но колкото и съблазнително да ни се струва използването на алтернативни и възобновяеми енергийни източници, в краткосрочен план е невъзможно подмяната на днешната икономика, основана на въглеродни източници. Необходимо е изграждането на преходна енергийна икономика, която ще се опира на природния газ, докато цената и ефективността на новите технологии не станат конкурентноспособни. Изграждането на инфрастуктура около новите видове енелгийни източници, подобна на съществуващата днес, ще изисква такива инвестиции, които в краткосрочен план не могат да бъдат осъществени.

Накратко ще систематизираме плюсовете и минусите на алтернативните на петрола енергийни източници, които пряко засягат енергийната сигурност.

Природен газ

Според много специалисти заради огромните запаси, относително ниската цена и високата степен на чистота, природният газ ще е важен инструмент в една преходна енергийна икономика. Недостатък – макар и не в такава степен като нефта – е високата му концентрация в дадени региони, което го прави неработещо решение за потребителите му относно намаляването на енергийната зависимост. Освен това газопроводите са увредими, а сред най-големите производители са ненадеждни страни като Иран, Русия.

Въглища

Въпреки че безспорно е един от най-замърсяващите енергийни източници, голямото му предимство е, че добивът му и произведената от него електроенергия са с изключително ниска себестойност, а същевременно има огромни записи на много места по света, в това число и в Европа. И днес въглищата имат най-голям дял в производството на електронерегия, над 40%. ТЕЦ-овете, работещи с най-модерните технологии за пречистване, могат драстично да намалят изпусканите вредни емисии (чрез отделяне на въглеродния двуокис и складирането му в земята), като така въглищата – успоредно с природния газ – могат да бъдат основа на една преходна енергийна икономика.

Атомна енергия

Често критикуван енергиен източник, който обаче произвежда над 15% от електричеството на света, като този дял ще се увеличава и в бъдеще. Много виждат в този ресурс бъдещето решение на енергийните въпроси на света. По принцип се счита за един от чистите видове енергия, въпреки че все още има какво да се направи относно складирането и управлението на отпадъците. Мините за уран, дори и да не са действащи, са опасни за околната среда над 250 хиляди години. Много често се счита, че атомните централи ще спомогнат за увеличаване на независимостта от вноса на нефт, но това не е така, тъй като атомните централи произвеждат ток, а петролът се използва основно в транспорта. Затова докато транспортът не премине масово на хибридна технология или на горивни клетки, то атомната енергия няма да може съществено да намали зависимостта от петрол. Самите атомни централи представляват непосредствена заплаха за сигурността, но не заради опасността от аварии, а защото са потенциални мишени на терористи и могат да са източник на големи количества основен материал за производството на атомни бомби.


« Назад Страница 1 от 2 Напред »


сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари
Ibe
05.24.2013 11:23:43
956 1095
Rediang this makes my decisions easier than taking candy from a baby.
ptvbbo
05.28.2013 09:41:35
916 1046
K99Vyk kxfrrmxyoktd
oztgrgxcmp
06.02.2013 06:38:31
904 1006
OYpoVX , [url=http://bbyqvhvftlun.com/]bbyqvhvftlun[/url], [link=http://kowgmkgrgmpi.com/]kowgmkgrgmpi[/link], http://ibwoifdsyiuf.com/
zvgsucbri
05.31.2013 04:01:39
904 1059
qvxdbN , [url=http://tedqiksnpnyp.com/]tedqiksnpnyp[/url], [link=http://jnqvjirtvdhd.com/]jnqvjirtvdhd[/link], http://kppjcfzjxits.com/
tvcgwytbb
05.31.2013 01:43:01
836 955
8yDlP4 iweocqlfzyeg

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани интервюта
Вижте всички