Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Иновации
От 1 ноември автомобилите стават по-сигурни
01.11.2012
Автор: Георги Андонов
размер на шрифта 

На 1-ви ноември Европа прави огромна стъпка напред по отношение на сигурността на автомобилите, когато в сила влизат няколко нови изисквания, сред които аларма за закопчан колан, нови стандарти за сигурността при електромобилите, по-лесно закрепяне на детските столчета, по-добрата защита на пътниците от багажа, както и нови системи за измерване налягането на гумите.

Освен гореспоменатите, автомобилите трябва да бъдат оборудвани с индикатор за актуалната скоростна предавка, която да помага на водачите да превключват навреме и по този начин да се намали разхода на гориво и количеството на отделените вредни емисии. Тези нови изисквания са приети още през 2009 година от ЕС, когато се подменят над 50 директиви, с цел да се опрости европейското законодателство и административните разходи на производителите, без същевременно да се намали сигурността.

Във връзка новите изисквания еврокомисарят Антонио Таджани заяви: „Работим сериозно, за да увеличим сигурността на хората по пътищата на Европа. Новата директива увеличава значително нивото на сигурност като намалява вероятността от катастрофи и смекчава евентуалните последици. Да не забравяме и за административните предимства, след като над 50 директиви се заменят с един единствен документ“.

Влизането в сила от 1-ви ноември на следните нови изисквания ще увеличи сигурността на водачите и пътниците:

1. Седалките на водачите трябва да бъдат оборудвани с индикатор за закопчан колан, който да продължи да сигнализира и след потегляне.

2. Нови, по-строги, изисквания спрямо електромобилите за по-висока сигурност на пътниците в тях, с цел напр. избягване на токов удар.

3. Всеки автомобил трябва да разполага с минимум 2 ISOFIX точки за по-лесно и сигурно закрепяне на детски столчета.

4. Нови предупредителни стикери за поставяне на детски столчета на предната седалка, относно активните въздушни възглавници.

5. Задните седалки трябва да са достатъчно устойчиви, за да предпазят пътниците при фронтален сблъсък от багажа в багажното отделение.

6. Всички гуми трябва да са свързани със система за контрол на налягането в тях, като по този начин ще се намали вероятността от предизвикване на катастрофи. Освен това подходящото налягане в гумите намалява спирачния път, разхода на гориво и вредните емисии.

7. Новите автомобили трябва да бъдат оборудвани и с индикатор за актуалната скоростна предавка, която ще помага на водачите да превключват навреме и по този начин ще се намали разхода на гориво и количеството на отделените вредни емисии.

 

Снимка: www.sxc.hu



сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани статии
Вижте всички